Wyszukaj

czwartek, 26 lutego 2015

Makaron marchewkowy



Składniki:
(1-2 małe porcje)
  • 5 marchewek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • świeży rozmaryn do dekoracji
Przygotowanie:

Marchewkę umyć, pokroić w cienkie paseczki ( najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych- ale także podczas gotowania wszystkie będą gotowe w tym samym czasie).

W garnuszku nastawiamy wodę. I gotujemy marchewkę do miękkości, uważając by jej nie rozgotować. Ma być al dente- nie do końca ugotowana. Dodajemy pieprz i sól do smaku. 

Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego.

Smacznego :)