Wyszukaj

czwartek, 12 lutego 2015

Jabłka duszone w malinach z whisky na puszystej śmietankowej poduszeczce z karmelizowanymi orzechami



Składniki:
( na 2 porcje)


  • 2 małe jabłka
  • około 100-150 gram mrożonych malin
  • łyżka miodu z aronii (bądź innego miodu)
  • łyżka whisky bądź rumu
  • 3 goździki
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 150 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kefiru
  • 1 garść łuskanych orzechów laskowych
  • cukier w krysztale: 5 łyżek
Przygotowanie: 

Do garnuszka wkładamy maliny, zalewamy alkoholem i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy aż maliny zmiękną i rozpadną się na kawałeczki, dodajemy wtedy miód oraz całe obrane jabłka z ogonkami, Jeśli garnuszek jest spory i jabłka są duże a sos nie zakrywa jabłek w całości nic nie szkodzi podlewaj jabłka sosem co jakiś czas i delikatnie obracaj je tak by jabłuszko dusiło się w malinowym sosie. Jabłko ma zmięknąć i zabrać kolor czerwony od sosu, jeśli coś szybko wyparowuje, zmniejsz ogień i podlej troszkę wody.
Nie gotuj sosu a podgrzewaj, cały czas na małym ogniu.

sos malinowy:

Gdy jabłka się robią, Zmieszaj serek mascarpone z kefirem i połóż poduszeczkę na talerzu.

Pora na karmelizowane orzeszki:



Na patelnie połóż cukier, podgrzewaj na małym ogniu, poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Momentalnie dodaj posiekane orzechy laskowe, szybko mieszamy po czym wylewamy na pergamin. Czekamy aż karmel troszkę stężeje, ale ie do końca zależy nam by był jeszcze ciepły i odrobinę ciągnący, wtedy powstaną złote nitki.





Układamy poduszeczkę  na talerz, wtykamy z boku czerwone jabłko i poduszeczkę przyozdabiamy orzechami w karmelu. Polewamy poduszeczkę sosem malinowym.

Smacznego :)







Zobacz także:



Maliny w koglu-moglu     Banany z chilli          Ptysie ze śliwkami        Kawowa bomba