Wyszukaj

wtorek, 3 lutego 2015

Ciabatta zapiekana ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Składniki:

(na 2 porcje)


  • chleb typu ciabatta
  • szpinak świeży- około 2 duże garście, bądź mrożony około 50 g
  • śmietana 36% około 20 g
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 plastry szynki długodojrzewającej
  • 2 plastry sera mozzarella
  • 2 plasterki suszonych pomidorów
  • odrobina oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Chleb pokroić na kromki i zrobić z nich grzanki w opiekaczu/piekarniku bądź na patelni.

Szpinak umyć, udusić na niewielkiej ilości wody z pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz przyprawami. Odsączyć z resztek wody i dodać śmietany, wymieszać. Sos nałożyć na grzanki.

Szynkę dojrzewającą pokroić na min. 4-5 mm i obsmażyć z dwóch stron na patelni, bądź włożyć do piekarnika na parę minut. Następnie położyć na szpinaku. Na szynkę ułożyć plaster mozzarelli, a na niej suszonego pomidora. 

Smacznego :)