Wyszukaj

sobota, 18 kwietnia 2015

Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami




Składniki:
(2-4 porcje)


  • 500 g makaronu Farfalle
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę)
  • 10 dużych pieczarek
  • 30-50 g tartego sera
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
  • odrobina masła
  • masło do smażenia
Przygotowanie:

1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, wyciśnięty czosnek,
2. Gdy warzywa się zarumienią, ale nie są jeszcze miękkie dodać kurczaka, sól i pieprz.
3. Smażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła
4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie.
5. Ugotować makaron al dente
6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos.
7. Całość posypać startym serem i świeżą posiekaną natką pietruszki

Smacznego :)