Wyszukaj

niedziela, 8 lutego 2015

Rosół alla Pavese



Kuchnie świata: Francja

Rosół ten pochodzi z XVI wiecznej Francji, wedle znalezionych przez nas informacji, Ówczesny król francuski postanowił podczas swojej wyprawy odwiedzić biedne domostwo. Gospodyni przerażona tym, że miałaby podać zwykły rosół głowie państwa dodała na szybko do rosołu żółtko od jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji.



Składniki:
(na 2 porcje)

  • rosół drobiowy bez mięsa (może być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny)
  • 2 żółtka
  • 4 grzaneczki
  • 150-200 g tartego sera żółtego 
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Rosół jeśli macie swoją tajną- domową recepturę, naturalnie możecie zrobić swój sprawdzony przepis, jeśli nie zachęcamy do sprawdzenia przepisu na rosół podstawowy na naszym blogu w dziale Zupy. Pamiętajmy jednak by nie gotować do Pavese makaronu- nie będzie on nam tutaj potrzebny, nie dodajemy również do środka mięsa.
Link poniżej: 
http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/domowy-roso-na-chodne-dni.html

Po przygotowaniu rosołu, przelewamy go do miseczki. Teraz czas na tarty ser, zastąpi on nam makaron. Wrzucamy go do gorącej zupy zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył, na wierzch posypujemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Teraz pora zrobić grzanki i położyć je na wierzchu zupy, po czym szybciutko posypać serem i podawać na ciepło.

Podczas jedzenia żółtko rozbije się i połączy z rosołem, nada to niesamowitego smaku zupie. 
Jest pyszna i delikatna, a serek idealnie smakuje w roli makaronu. 

Jeśli nie chcemy tak dużej ilości żółtego sera w naszym daniu możemy zamiast sera użyć parmezanu, zaledwie delikatnie posypując nim grzanki. 

Smacznego :)