Wyszukaj

środa, 11 lutego 2015

Pączki serowe z czekoladą i kremem jagodowym (bez drożdży)



Składniki:
( na około 15-20 sztuk)

  • 500 g białego sera
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie: krem jagodowy
  • serek mascarpone
  • śmietana 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • jagody 3 garście
dekoracja:
  • czekolada mleczna bądź deserowa: rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • 2 garście jagód
Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk; w razie czego dodawać odrobinę mąki by ciasto miała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron.


krem jagodowy:

Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać pączki.

Nadziewać pączki po ostudzeniu. Polać je gorącą czekoladą i wyłożyć na nie pokrojone w plasterki jagody


Smacznego :)