Wyszukaj

niedziela, 8 lutego 2015

Pizza-zapiekanka na cieście francuskim: ostro-łagodna



Często zdarza się, że dwie osoby mają zupełnie różne upodobania odnośnie jedzenia. Ten smakołyk jest połączeniem łagodnej i ostrej odsłony wytrawnego przedstawienia ciasta francuskiego. Dla każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy. 

Składniki:
(na 2 porcje)
  • ciasto francuskie

  • farsz do ostrej części
  1. boczek: 3 plasterki: zrobić z nich bekon- podsmażyć na patelni aż się zarumieni
  2. czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę
  3. papryczka chili: mała skrojona w paseczki/bądź szczypta chili w proszku
  4. odrobina żółtego startego sera
  5. papryczki Jalapeno pokrojone w plasterki


    • farsz do łagodnej części:
    1. czarne oliwki, kilka sztuk
    2. czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę
    3. biały chudy twaróg
    4. odrobina żółtego startego sera


     Przygotowanie:

    1. Rozłożyć zimne ciasto francuskie, przekroić na 2 równe prostokąty i na środku każdego prostokąta wykrawać foremką w kształcie serca rząd serc.


    2. Strona łagodna:

    Posypać startym serem część na dole serc, następnie nałożyć pozostałe składniki




     3. Strona ostra:

    Nałożyć starty ser na części na górze serc. Następnie dodać pozostałe składniki.



    Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni 

    Smacznego :)