Wyszukaj

środa, 11 lutego 2015

Pączki z dulce de leche (z kajmakiem)



Składniki:
(na około 20 pączków)

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki whisky
  • 2 jajka
  • 60 g roztopionego masła
  • 60 g cukru
nadzienie:
  • puszka kajmaku

dekoracja:
  • odrobina kajmaku
  • cukier waniliowy
  • śmietana 36%
  • świeże truskawki

Przygotowanie:

Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces, wstawmy naczynie w którym jest rozczyn do świeżo zagotowanej wody.

Przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, dodać pozostałe składniki, Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie starając się nie dodawać mąki, Ciasto może odrobinę się lepić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 2 godzin by ciasto urosło. 
 Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 1,5 cm. Wykrawać kółka szklanką bądź okrągłą foremką. Odstawiamy w ciepłe miejsce by jeszcze urosły.

Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut po obu stronach. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe. 

Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :)

Nadziewaj ochłodzone pączki kajmakiem, Nakładaj odrobiną kajmaku na wierzch, posyp odrobiną cukru waniliowego, połóż kleks śmietany 36 % i kawałki świeżej truskawki

Smacznego :)