Wyszukaj

piątek, 13 lutego 2015

Bezowe serduszko Pavlova z jagodami i grillowaną pomarańczą



Składniki:
( na 2 serduszka)

  • białka z 3 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • niecała łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka czerwonego barwinka w żelu
  • 2 duże garście jagód
  • 2 plastry pomarańczy
  • odrobina whisky
  • 100 g serka mascarpone
  • szczypta cukru pudru- opcjonalnie
  • 100 g bitej śmietany 30%
  • listki świeżej mięty
Przygotowanie:

Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na końcu dodać barwnik i wymieszać delikatnie całość szpatułką aż masa będzie miała jednolity kolor. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować serce wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. My wybraliśmy opcje 2 małych serduszek. Jeśli zrobimy serce o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli serce będzie mniejsze będzie wyższe i będzie się lepiej prezentować. Wszystko jednak zależy od Waszej wizji :)



Piec: 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza brązowieje, natychmiast obniż temperaturę. Beza ma wyjść jasno różowa nie brązowa. Brązowienie to oznaka że beza się przypaliła i będzie sucha w środku. Finalnie ma wyjść mięciutka w środku ze słodką delikatna skorupką, która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno! 

Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru.

Grillujemy 2 plastry pomarańczą po czym kroimy je na małe trójkąty. Jagody podlewamy whisky i dusimy aż nabiorą czarnego szklistego odcienia ale nie rozdrabniamy, zostawiamy je w całości, chcemy by nabrały delikatnego aromatu whisky.

Ostudzoną bezę podajemy z białą poduszeczką i owocami, dekorujemy świeżą miętą

Smacznego :)




















banerek na Walentynki.jpg

Wpis dodaje do akcji