Wyszukaj

czwartek, 19 lutego 2015

Pavlova kakaowa, Beza-Krówka





Pavlova Beza-Krówka to nasza dzisiejsza odpowiedź na zachciankę krówkowo-karmelową. Są takie dni, że budzisz się rano i wiesz na co masz ochotę ale nic z tego co możesz kupić gotowego w sklepie Ci po prostu nie wystarcza! Kochamy naszą dzisiejszą Pavlova z dużą ilością kakao, czekolady deserowej mascarpone, kajmaku orzechowego z plasterkami prawdziwej mlecznej krówki ciągutki:) Mamy nadzieję, że i Wam posmakuje nasz smakołyk, zachęcamy do eksperymentowania!

Pamiętaj: 2 małe bezy nie są bezami tylko dla 2 osób, są one idealnie podzielne i można je kroić na kawałeczki są one super rozwiązaniem gdy macie więcej niż jedno spotkanie z przyjaciółką, a chcecie tego wielkiego 'WOW' i błysku w oku gdy wnosicie paterę z ciastem. Bądź gdy po prostu chcecie zrobić bezy o różnych smakach.

Składniki:
(na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm)

  • białka z 3 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki octu winnego
  • 1,5-2 łyżki kakao
do dekoracji:
  • 200 g serka mascarpone
  • odrobina cukru pudru- pół łyżeczki 
  • 4 łyżki dulce de leche  o smaku orzechowym
  • 4 cukierki krówki - miękkie w środku, o smaku mlecznym pokrojone w plasterki, bądź drobną kosteczkę
  • 3 tafelki startej czekolady deserowej
Przygotowanie:

Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Gdy masa będzie już gotowa dodać kakao. Wymieszać dokładnie masę szpatułką do otrzymania brązowego jednolitego koloru. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. (Uwaga: 18-20 cm są to wymiary ogólnikowe, My używamy zazwyczaj wiejskich jaj rozmiaru L bądź M, Beza może wyjść mniejsza- jeśli używacie malutkich jajek- miejcie to na uwadze :))

Piec: 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza nienaturalnie przypala się, natychmiast obniż temperaturę.

Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno brązowa na zewnątrz a w środku ciemniejsza- koloru mlecznej czekolady.

Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.

Na ostudzoną bezę, nałożyć masę kajmakową, następnie położyć mascarpone. Dekorować plasterkami krówki i startą deserową czekoladą.


Z największą przyjemnością piszemy słowo:  Smacznego :)