Wyszukaj

niedziela, 22 lutego 2015

Grillowany kurczak w musztardowej marynacie z pestkami dyni na szpinaku



Składniki:

(na 2 porcje)
  • pojedyncza pierś z kurczaka 
  • tymianek- szczypta
  • kolendra-szczypta
  • musztarda Dijon- 2 łyżki
  • pieprz i sól do smaku
  • czosnek pokrojony w plasterki- 2 ząbki
  • pestki dyni- mała garstka
  • świeży szpinak- 4 garście
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek z dodatkiem aromatu białej trufli- opcjonalnie zwykła oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn- garstka
  • ziarna słonecznika- mała garstka
  • 2 łyżki serka mascarpone
Uwaga: Jeśli nie posiadasz patelni grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny ale smak nadal rewelacyjny :). Oczywiście zamiast patelni grillowej, możesz użyć grill elektryczny.

Przygotowanie:

Podzielić kurczaka na 2 cienkie płaty. Zrobić marynatę z tymianku, kolendry, musztardy, soli i pieprzu. Obtoczyć w marynacie mięso. Poczekać 10-15 minut. Posypać z dwóch stron pestkami dyni. Położyć na patelni grillowej- grillować z dwóch stron, podlać oliwą z oliwek, my użyliśmy oliwy z aromatem białej trufli. Pokrój czosnek na plasterki i połóż na mięsie, razem z rozmarynem. Grilluj aż mięso będzie złociste z wierzchu i soczyste wewnątrz, uważaj by nie wysuszyć mięsa w środku.
Na patelni grillowej ułóż przepołowione pomidorki koktajlowe, Smaż do zarumienienia.

Na talerzu połóż liście świeżego szpinaku, następnie mięso i pomidorki. Posyp pestkami dyni i ziarnami słonecznika oraz świeżym rozmarynem. Połóż na boku po 1 łyżce serka mascarpone.

Smacznego :)