Wyszukaj

środa, 4 lutego 2015

Pizza na cieście pszenno-żytnim z sosem śmietanowym, kurczakiem i słodką papryką



Składniki:
(średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików)

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g mąki żytniej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 250 ml letniej wody 
farsz:
  • mięso z udka kurczaka- ugotowane, bądź usmażone-wedle preferencji-pokrojone w paseczki
  • 1 papryka słodka pokrojona w kosteczkę
  • 150 g żółtego sera
  • posiekana świeża natka pietruszki
sos: 
  • serek mascarpone
do dekoracji:

  • odrobina parmezanu
Przygotowanie:

ciasto:

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę pszenną oraz żytnią, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos, ser tarty oraz składniki farszu.

 Piec około 15-25 min w temperaturze 200-230 stopni.

Po upieczeniu dla bardziej intensywnego smaku posypać parmezanem.

Smacznego:)