Wyszukaj

niedziela, 1 lutego 2015

Domowa Kanapka Drwala; Hamburger z mięsa wołowego z serem zapiekanym w panierce i bekonem


Składniki:
(na 4 porcje)


  • 4 bułki hamburgerowe
  • sałata lodowa
  • prażona cebula
  • 500 g mięsa wołowego-mielonego
  • pół cebuli
  • posiekana natka pietruszki
  • 8 plastrów boczku
  • ser żółty 4 plastry każdy po około 4-5 mm

sos:

  • śmietana 36%
  • musztarda dijon
  •  2-3 łyżeczki
panierka:


  • bułka tarta 
  • 2 jajka
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ser włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Przygotować sos: 50 ml śmietany połączyć z 2-3 łyżeczkami musztardy.
Boczek podsmażyć na małym ogniu
Mięso mielone ugnieść z cebulą pokrojoną w niewielkie paseczki i z posiekaną natką pietruszki. Usmażyć na patelni grillowej, bądź normalnej- używamy niewielkiej ilości oleju.
Ser wyjąć z zamrażalnika, obtoczyć w jajku i bułce po 2 razy, smażyć na tłuszczu z obu stron aż ser się roztopi.
Bułki kroimy, obie połówki delikatnie podgrzewamy na patelni, tylko po stronie miąższu. Od spodu układamy ser panierowany, 2 plastry boczku, hamburger, sałata lodowa, prażona cebula, wierzchnią bułkę smarujemy sosem

Smacznego!