Wyszukaj

niedziela, 22 lutego 2015

Flan czekoladowy z wiśniami





Składniki:
(na około 4 porcje)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 litra mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru
do dekoracji:
  • 2 garście mrożonych wiśni
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka kropel soku z  cytryny
  • garstka płatków migdałów
Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w gotującym się mleku, mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Jajka, żółtka oraz cukier ucieramy. Gdy mleko czekoladowe ostygnie wlewamy je do masy jajecznej. Masę przekładamy do foremek sufletowych. 

Piec: około 1 godzinę w temperaturze 120 stopni.Po ostudzeniu wkładamy na około 2 godziny do lodówki. 


Wiśnie mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy aż wiśnie się rozmrożą. 

Na flany wykładamy wiśnie i posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego :)