Wyszukaj

niedziela, 12 kwietnia 2015

Domowy batonik Snickers



Uwielbiam słodkości i batoniki, a kiedy są domowej roboty i rzeczywiście smakują podobnie do sklepowych samą radością jest ich przyrządzanie a potem zajadanie.


Składniki:
(na około 16 batoników)

  • 400 g mlecznej czekolady- im lepsza jakościowo tym batoniki będą smaczniejsza
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego
  • 200 g pianek marshmallows 
  • 5-6 łyżek ciepłej wody
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • masa kajmakowa- około 5-8 łyżek, bądź około 200 g krówek ciągutek :)
  • 150-250 g orzechów ziemnych

Ponad to potrzebne będą:

  • folia aluminiowa
  • brytfanna
  • nóż
  • miseczka, garnuszek i szpatułka do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej
  • ubijaczka
  • mikser
  • wysoka miska do ubijania

Przygotowanie:

 Spód:

1. Rozpuść 2 czekolady i wylej na brytfannę wyłożoną folią aluminiową.
2. Gdy czekolada zacznie tężeć, podziel ją nożem na prostokąciki- porcje:

Nie martw się nie musi to super ładnie wyglądać- jest to spód, który będzie przykryty innymi warstwami. Po zaschnięciu i schłodzeniu całych już batoników w lodówce czekolada ładnie odejdzie od foli.


Masa nugatowa:

1. Do wysokiej miski włożyć masło orzechowe i przygotować mikser.



2.. Rozpuść pianki marshmallows razem z wodą w kąpieli wodnej. od czasu do czasu mieszając by pianki szybciej się rozpuściły. Doprowadzić by miały one konsystencję jak poniżej na zdjęciu. Pozostaw je w kąpieli wodnej do momentu aż masa z mleka skondensowanego będzie gotowa (pkt.3)



 2. W tym samym czasie: W małym garnuszku podgrzewać: masło, cukier i mleko skondensowane. Poczekać aż masło i cukier się rozpuszczą.Masa zmieni kolor na bardziej brązowawy i zgęstnieje. Doprowadzić masę do wrzenia cały czas mieszać ubijaczką, gotować tak masę przez około 3-4 minuty, uważać by masa nie przywarła do dna. Po tym czasie natychmiast zdjąć masę z ognia i dodać do misy z masłem orzechowym


3. Szybko wymieszać mikserem masło orzechowe, masę z mleka skondensowanego (pkt3) oraz rozpuszczone pianki marshmallows (pkt2). Masa zacznie szybko gęstnieć.

4. Gdy wymieszamy masę do gładkiej konsystencji, szybko wyłożyć równomiernie na schłodzoną i zastygłą czekoladę.

Masa kajmakowa/ karmelowa:

1. Wstawiamy puszkę z kajmakiem do garnuszka z gorącą wodą by się lepiej rozprowadzał, 
3. Przekładamy tyle kajmaku ile nam potrzebne do miseczki (jeśli używacie krówek zamiast kajmaku: można je rozpuścić w małym garnuszku,na małym ogniu, cały czas mieszając lub w mikrofalówce- wyjmować co 15-30 sekund i zamieszać- kontynuować do całkowitego rozpuszczenia się krówek, następne kroki są identyczne)
2. Dodajemy do kajmaku orzechy ziemne i mieszamy dokładnie.
3. Wylewamy masę na warstwę nugatową
4. Wstawić do lodówki do stężenia.
5. Następnie pokroić na części- batoniki




Warstwa wierzchnia:

1. Gdy batoniki stężeją w lodówce,  rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej.
2. Rozpuszczoną czekoladą za pomocą szpatułki polewać batoniki.
3. Wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej około 2-4 godziny bądź przez całą noc.

Smacznego :)







Zobacz także:




 Lava cake           Mazurek z gruszkami       Kurki wiedeńskie          Sernik Snickers