Wyszukaj

piątek, 27 lutego 2015

Mini Focaccia z brokułem i pieprzem cytrynowym



Składniki:
(na 2 małe sztuki)

ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 10 g drożdży
  • 60-70 ml wody letniej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek- ja dodałam oliwy z aromatem suszonych pomidorów.
farsz:
  • kilka małych różyczek brokuła
  • cebula- zeszklona na małej ilości oliwy z oliwek
  • świeży koperek do smaku
  • odrobina chilli
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • szczypta ziela angielskiego
Przygotowanie:

Przygotować foremki sufletowe i opcjonalnie - wysmarować je odrobiną oliwy po czym podsypać wszystkie ścianki mąką bądź bułką tartą.

Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć je do foremek. Palcem zrobić duże wgłębienia w cieście. Poczekać około 10- 20 minut by ciasto odrobinkę się napuszyło. Kłaść składniki farszu.


Piec: 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu skraplać odrobinką oliwy z oliwek.

Smacznego :)