Wyszukaj

piątek, 6 lutego 2015

Pizza na cieście drożdżowym, Pizza Cinque Formaggi (pięć serów)



Składniki:
(średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików, bądź 2 małe o średnicy około 15 cm)

ciasto:

  • 340 g mąki
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 250 ml letniej wody 
 
sos:
  •  przecier pomidorowy

farsz:
  • ser wędzony 150 g
  • ser brie 150 g
  • ser ricotta 50 g
  • ser mozzarella 150 g
  • parmezan 3 łyżeczki
  • szczypta tymianku
do dekoracji:
  • świeże listki bazylii

Przygotowanie:

ciasto:

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos.

Na sos nałożyć starty ser wędzony, plastry mozzarelli, plastry sera brie, ricottę, posypujemy 2 łyżeczkami parmezanu i tymiankiem. Resztę parmezanu zostawiamy do posypania już upieczonej pizzy.

Piec: 10-15 min w temperaturze 230 stopni.

Smacznego:)