Wyszukaj

sobota, 21 lutego 2015

Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada



Składniki:
(na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm)

  • białka z 3 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki octu winnego
  • 1-1,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
do dekoracji:
  • 200 g serka mascarpone
  • odrobina cukru pudru- pół łyżeczki 
  • 1 kiwi
  • posiekana na drobno czekolada deserowa

sos miętowo-miodowy
  • 3-4 łyżki miodu
  • garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki
  • kilka kropli whisky
 czekoladowo-miętowe karmelki:
  • kawałki czekolady
  •  listki mięty
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Gdy masa będzie już gotowa dodać barwnik. Wymieszać dokładnie masę szpatułką do otrzymania jednolitego koloru, nie mieszać zbyt długo. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. (Uwaga: 18-20 cm są to wymiary ogólnikowe, My używamy zazwyczaj wiejskich jaj rozmiaru L bądź M, Beza może wyjść mniejsza- jeśli używacie malutkich jajek- miejcie to na uwadze :))

Piec: 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza nienaturalnie przypala się, natychmiast obniż temperaturę.

Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny.

Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem.

Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami kiwi i posiekaną deserową czekoladą.

Przygotować sos. Na rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę. Poczekać aż miód połączy się z alkoholem i będzie płynny.

Jeszcze ciepłym sosem polewać ciasto.

Przygotować karmelki:

Na patelnię położyć cukier, poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje, uważaj by się nie przypalił. Skarmelizowany cukier wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty, poczekać aż troszkę zastygnie i położyć kawałeczki czekolady. Poczekać aż karmelki zastygną. Gotowe karmelki układać na szczycie deseru.

Smacznego:)