Wyszukaj

środa, 18 lutego 2015

Jajka zapiekane w kajzerce z papryką i twarożkiem



Składniki
( na 2 porcje)


  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • żółty ser starty około 2 małe garście
  • tymianek
  • pieprz i sól do smaku
  • odrobina pieprzu cytrynowego
  • papryka czerwona - świeża 1/4
  • chudy twarożek około 20-50 gram
Przygotowanie:

Paprykę udusić na patelni aż zmięknie, dodać pieprz i sól do smaku, odsączyć. Twaróg pokroić w małe kosteczki. Wymieszać z kosteczkami białego twarogu z  papryką. Obciąć wierzch kajzerki i wydrążyć - usunąć miąższ bułeczki ze środka. Do wydrążonej kajzerki włożyć paprykę z twarogiem i wbić 1 jajko do każdej z bułeczek, posypać startym serem i przyprawami. Włożyć do piekarnika.Piec aż białko się zetnie a żółtko nadal pozostanie płynne i stopi się ser. Bułeczka będzie złocista i chrupiąca.



Piec: około 20-45 min w temperaturze 160-180 stopni 

Uwaga: Jeśli chcemy by bułeczka była miększa: omijamy pieczenie i najpierw robimy jajko sadzone, bądź jajko w koszulce a następnie tylko wkładamy  na moment do piekarnika by stopił się serek.
piec około 5-15 min.

Smacznego :)





ALE JAJA!