Wyszukaj

sobota, 14 lutego 2015

Czekoladowe muffinki serduszka z bitą śmietaną i wiśniami






Składniki:

  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g cukru
  • 75 g mąki
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g przesianego kakao
  • 2 jajka
dekoracja:
  • bita śmietana 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • mrożone wiśnie 2 garści


Przygotowanie:

Utrzyj masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i jajka do uzyskania gładkiej masy. Wypełnij masą foremki do babeczek w kształcie serduszek. Nasza masa jest już gotowa. Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika.

Piec: 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem, gdy jest już gęsta tylko wymieszaj ją delikatnie z cukrem pudrem. Na patelni rozmroź wiśnie, zachowaj odrobinę syropu by polać nimi babeczki.

Gdy babeczki ostygną nakładaj szpatułką bitą śmietanę, kładź po kilka wisienek i oblej syropem wiśniowym.

Smacznego :)





















banerek na Walentynki.jpg