Wyszukaj

środa, 18 lutego 2015

Jogurt z domowym musli





Czy wy też macie dość gotowych mieszanek sklepowych musli, które oprócz już znanego wam smaku mają dodatkowe kalorie, których nie potrzebujecie? W kilka chwil możecie zrobić gotową mieszankę i schować w opakowaniu termicznym na cały tydzień, albo i dłużej. Bądź tak jak my możecie zrobić szybciutkie śniadanko-kolację albo i zdrowy deserek w kilka chwil: Jest smaczny zdrowy i dobrze się prezentuje w szkle.

Zapraszamy:

 Składniki:
(na 2 porcje)

  • 100 g jogurtu naturalnego (jeżeli chcesz by warstwy były bardziej widoczne użyj jogurtu greckiego/gęstego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10-20 g orzechów laskowych
  • 2 suszone śliwki
  • 10 g płatków owsianych
  • 10 g płatków pszeniczno-ryżowych
  • 5 g płatków migdałowych
  • kilka sztuk pestek dyni
  • 2 sztuki orzechów pistacjowych- posiekanych

Przygotowanie:

Do szklanki bądź pucharka wlać płynnego miodu. Jeśli miód jest zbrylony, Połóż go na patelni, włącz gaz i podgrzewaj aż miód będzie płynny. Na miód kładziemy łyżkę jogurtu. Następnie orzechy laskowe, znów łyżkę jogurtu, pokrojone śliwki i jogurt. Dalej kontynuujemy naprzemiennie: Płatki owsiane, jogurt, płatki pszenno-ryżowe, jogurt. Na wierzch posypujemy płatki migdałowe, kilka pestek dyni oraz posiekane orzechy pistacjowe

Podajemy. Przed zjedzeniem należy wymieszać, by osadzony na spodzie  miód osłodził całość.

Smacznego :)