Wyszukaj

środa, 11 lutego 2015

Hiszpańskie pączki Xuxos




ciasto:
  • 350- 470 g mąki
  • 100 g mleka
  • 25 g drożdży
  • 40 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny
krem:
  • 1/2 l mleka
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • pół laski wanilii
  • 20 g mączki kukurydzianej
  • 150 g serka mascarpone

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • (opcjonalnie) cukier do posypania

Przygotowanie kremu:
1. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mączkę kukurydzianą
2. Resztę mleka podgrzewamy z laską wanilii
3. W misce miksujemy żółtka z cukrem
4. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mleko z mączką kukurydzianą, cały czas mieszamy trzepaczką do jajek 
5. Mieszankę dodajemy do podgrzewanego mleka i dalej podgrzewamy cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu.
6. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
7. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone i mieszamy na gładką masę.
Przygotowanie pączków:

1. Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać łyżkę mąki i zrobić zaczyn. Odstawić do podwojenia objętości.
2. Podwojony zaczyn dodajemy do reszty składników i wyrabiamy na gładką masę.
3. Z masy odrywać małe kuleczki, mniej więcej wielkości piłeczki golfowej. Rozwałkować, na podłużne paseczki grubości około 3-4 cm i długości około  6-8 cm.
4. Smażyć na małym ogniu w rozgrzanym oleju, tak żeby dobrze wysmażyły się w środku i nabrały złotego koloru na zewnątrz. 
5. Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Można je obtoczyć w cukrze. 

6. Nadziewać po ostygnięciu przy użyciu szprycy cukierniczej z długą końcówką do nadziewania.

Smacznego :)