Wyszukaj

środa, 1 kwietnia 2015

Chińskie jajka marmurkowe




Kuchnie świata: Chiny

Składniki:
(na 4-5 porcji)

  • Jajka 4-5 jaj- mniej więcej na tyle starczy wywaru. Naturalnie możesz zwiększyć składniki i zrobić ich więcej
  • 3 łyżki czarnej herbaty liściastej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sherry- bądź zamiennie innego mocnego alkoholu
  • 15 ziaren pieprzu
  • 4 goździki
  • 1 mały kawałek cynamonu
  • 6 ziaren ziela angielskiego, bądź 2 duże szczypty mielonego
  • 2 gwiazdki anyżku
  • 1/2 małej ostrej suszonej papryki
  • łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
Do dekoracji:

  • poszatkowany szczypior
  • odrobina ziaren sezamu
  • olej sezamowy
  • opcjonalnie: majonez
  • opcjonalnie sos ostry:

Składniki na ostry sos:
  • sos tabasco
  • 120 ml sosu sojowego
Przygotowanie:

Jajka:

1.Jajka ugotować na twardo we wrzącej wodzie (ok.15 minut)
2. Jajka ostudzić i delikatnie potłuc skorupki, nie zdejmując ich z jajek
3. Przyprawy wymieszać i utłuc ze sobą w moździerzu
4.Jajka przełożyć do rondelka, dodać herbatę i przyprawy, sól, sos sojowy i alkohol. Zalać 3/4 litra wody.
5. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
6. Ugotowane jajka ostudzić. Po zdjęciu skorupki na powierzchni każdego jajka pojawi się marmurkowy wzór
7. Obrane jajka pokroić na połówki bądź ćwiartki. Skroplić je olejem sezamowym i posypać ziarnami sezamu oraz szczypiorkiem.  Osobno podawać sos, bądź majonez

Sos:
  • Składniki sosu połączyć ze sobą dokładnie.
Smacznego :)






Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja VWegetariańska Wielkanoc 2015Niedocenione JajkoALE JAJA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz