Wyszukaj

środa, 1 kwietnia 2015

Mazurek migdałowy z kremem amaretto i białą czekoladą



Składniki:
(na tortownicę 26 cm)

Ciasto:
  • 180 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów- mają być drobno zmielone na mączkę/piasek, ja miele płatki migdałów gdyż są miększe, w tym celu wykorzystałam młynek do mielenia kawy :)
  • 55 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem amaretto z białą czekoladą:
  • 300 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 70 ml amaretto
  • kilka kropli soku z cytryny

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru


Dekoracja:

  • 100-150 g uprażone płatki migdałowe
  • 30-40 g konfitury malinowej



Przygotowanie:

Ciasto:

1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką.
2. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę i żółtko. 
3. Zagnieć szybko ciasto. 
4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny bądź do zamrażalnika na około 20-30 min.
5. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach po nakłuwać widelcem.


Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni.

Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremów.

Po ostudzeniu, nałożyć konfiturę malinową na cały spód. Wstawić całość do lodówki.

Krem:
1. Mascarpone dokładnie zmieszać z amaretto za pomocą miksera.
2. Gdy serek uzyska gładką konsystencję dodać sok z cytryny
3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę
4. Dodać białą czekoladę do masy mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem
5. Nakładać na warstwę konfitury, i włożyć do zamrażalnika na czas robienia bitej śmietany.

Bita śmietana:
1. Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach, dodać cukier puder.
2. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić około 10 minut by napęczniała.
3. Dodać żelatynę do bitej śmietany i miksować przez kilka minut na małych obrotach aż masy dobrze się połączą.
4. Bitą śmietanę nakładać na warstwę amaretto.

Chłodzenie: 
1 Wstawić na około 20-30 min do zamrażalnika, następnie przełożyć do lodówki i chłodzić przez około 2-3 godziny bądź całą noc.

Przed podaniem posypać uprażonymi płatkami migdałów.



Smacznego:)







Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V