Wyszukaj

środa, 4 lutego 2015

Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami


Zbliża się dzień pizzy: 09.02 2014, więc przedstawiamy wam serię pysznych i sprawdzonych przepisów na te cudowne smakołyki. Polacy uwielbiają jeść pizze z sosami. My jednak prezentujemy przepisy, które same w sobie są pełne smaku i niekoniecznym jest dodawanie sosów. Prawdziwe włoskie pizze jada się same, bądź tylko skroplone odrobiną oliwy z oliwek, sercem jest farsz. Jeśli jednak macie swój ulubiony sos nic nie stoi na przeszkodzie by go użyć. Wszystkie przepisy zostały przez nas przetestowane, zjedzone i sfotografowane. Jak wiadomo bazą pizzy jest pyszne ciasto. Oto przepis numer '1': puszyste, chrupiące, po prostu pyszne:


Składniki:
(średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików)

ciasto:

  • 340 g mąki
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 250 ml letniej wody 


farsz:


  • 1 duży pomidor
  • mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka  ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka
  • 15 g pora
  • 150 g sera żółtego

sos:

  • 100 g pora
  • odrobina oliwy z oliwek
  • wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion)
  • 50 ml gęstej śmietany 36%
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta ostrej czerwonej papryki
  • 15 ml przecieru pomidorowego




do dekoracji

  • świeży rozmaryn




Przygotowanie:

ciasto:

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos.


sos:

Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, po czym gdy por się zarumieni dodać wywar z kurczaka. Dusić przez kilka minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać śmietanę, wymieszać (dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu, można całość miksować blenderem). Sos układać na spodzie od pizzy. Następnie układać składniki farszu.

farsz:

 Pomidory i por pokroić w plastry. Kurczaka pokroić w paski.  Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Układać po kolei produkty farszu na spodzie pokrytym sosem. Najpierw posypać na sos ser, następnie układać kurczaka, posypać porem i ułożyć plastry pomidora.

piec: 10-15 min w temperaturze 230 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym rozmarynem, kroić w trójkąciki.

Smacznego:)