Wyszukaj

poniedziałek, 2 lutego 2015

Czarno-białe oponki




Składniki:
(na 8-16 sztuk)

ciasto:


  • 200 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła
  •  olej do smażenia


polewa:

  • masa czarna i masa biała:
  • śmietana 36%
  • czekolada deserowa-
  • pół tabliczki


Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut.
Mąkę mieszać z resztą cukru, solą,
jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm.
Wycinać za pomocą grubej szklanki, a następnie małego kieliszka bądź użyć foremek do ciastek.

Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut, aż oponki się zarumienią. Poczekać aż oponki ostygną na papierze kuchennym.

Przygotować masy.
masa czarna:
rozpuścić czekoladę w gorącej kąpieli, następnie dodać 50 ml śmietany, wymieszać.
masa biała: śmietana 100 ml
Nakładać masy po połowie na każdą oponkę.

Smacznego :)