Wyszukaj

czwartek, 12 lutego 2015

Pączki, pieczone oponki



Składniki:
(na około 15-20 sztuk małych oponek)


ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 jajka do posmarowania
dekoracja:
  • niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru)
  • płatki migdałowe
  • płatki suszonej truskawki
  • rozdrobnione pistacje

do wykrawania:


  • małe i duże kółeczko- foremki do ciastek bądź szklanka i kieliszek o małej średnicy


Przygotowanie:

Zrobić rozczyn z drożdży. Wymieszać mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże co najmniej podwoją swoją objętość i mocno się spienią.
Do miski z przesianą mąką dodać sól i cukier a następnie dodać rozczyn z drożdżami. Dodawać stopniowo jajka, mieszać drewnianą łyżką a następnie wyrabiać przez około 15 minut.

Dodać masło i wyrabiać jeszcze kilka minut by ciasto było gładkie i elastyczne, ma odklejać się od rąk.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1 -1,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.

Następnie uderzamy ciasto pięścią i jeszcze przez moment zagniatamy.

Na oprószonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm.
 Wykrawamy dużą szklanką, a następnie małą dziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek).

oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem.

piec: 

około 15 minut w temperaturze 180 stopni

Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi pistacjami, suszonymi pokruszonymi truskawkami i płatkami migdałów. Można również nadziewać oponki po upieczeniu.

Smacznego :)