Wyszukaj

poniedziałek, 16 lutego 2015

Kuchnia japońska: Okonomiyaki



KUCHNIE ŚWIATA - JAPONIA


Składniki:
(na 2 porcje)


Ciasto:
  • pół główki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej)
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 200-220 ml wody
  • 20 g cieniutkiego pora
  • opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi
  • oliwa z oliwek do smażenia
Do dekoracji
  • majonez
  • plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła

Farsz:

Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane

  • dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru: 
  1.  boczek około 2 plasterki
 lub
  1.  ośmiornica pokrojona w plasterki
  2.  surimi pokrojone w plasterki
  3. 1/4 papryki pokrojonej w kostkę
  4. 1/4 awokado pokrojone w plasterki
  5. 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż


Sos Okonomiyaki :
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky)
  • sól do smaku


Przygotowanie:

Okonomiyaki 

Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę, mąkę oraz jajka na gładką masę, dodać kapustę i por, wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe. Po kilkunastu minutach przekręcamy na drugą stronę, by obie strony były zarumienione. Po usmażeniu Okonomiyaki jest z zewnątrz zarumieniony a w środku wilgotny. Podawać Okonomiyaki posmarowane sosem i przyozdobione majonezem oraz świeżym porem


Sos Okonomiyaki :

Zmieszać wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Polewać nim placek, po czym nakładać majonez.


Smacznego :) Itadakimasu :)


Przykłady różnych Okonomiyaki zrobionych i zjedzonych przez nas. Robiliśmy je z różnymi rodzajami kapust: surową białą, surową czerwoną, pekińską, nawet ugotowaliśmy białą i czerwoną razem jako mix i dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne!  By zrobić wzorek majonezem- radzimy najpierw użyć wyciskarki do kremu z końcówką małej gwiazdki, bądź okrągłej końcówki, by pasy majonezu były równe, a następnie  patyczka do szaszłyków bądź wykałaczki, by zrobić ładne wzorki. Polecamy- pyszota!








Owoce morza