Wyszukaj

piątek, 20 lutego 2015

Crumble z jabłkami



Czekają na nas dzisiaj dopiero co wyjęte z pieca, jeszcze gorące-Crumble, czyli kruszonka z jabłkami, bądź bardziej dosłownie owoce pod kruszonkową kołderką. Owoce: ponieważ jabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie w przygotowaniu, mało skomplikowane, tanie i do tego zawsze się udają.  Idealnie pasują podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych, czy wszelkiego rodzaju sosami owocowymi, cukrem pudrem i listami mięty. Dodatki są dowolne. My wybraliśmy wersję podstawową z cukrem pudrem i listkami mięty :)

Zapraszamy na szybciutki przepis :


Składniki:
( na 2 porcje)

crumble-kruszonka:

  • 100 mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła 82%
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie:
  • 4 jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
dekoracja:
  • cukier puder
  • listki mięty

Przygotowanie:

Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki.

Jabłka umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni dusić jabłka z cynamonem na odrobinie wody aż zmiękną.

Przełożyć jabłka do kokilek, na jabłka nakładać kruszonkę aż po brzegi.

Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min.  w temperaturze 180-200 stopni

Gdy crumble odrobinę ostygnie możemy posypać ją cukrem pudrem i przyozdobić świeżymi listkami mięty.

Smacznego :)