Wyszukaj

czwartek, 26 lutego 2015

Buraczkowy makaron



Składniki:
(1-2 małe porcje)
  • 5 buraków
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • do dekoracji- liść laurowy i plaster cytryny
Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać  i pokroić w cienkie paseczki  (najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych- ale także podczas gotowania wszystkie będą gotowe w tym samym czasie).

W garnuszku nastawiamy wodę dodajemy pieprz, sól i liść laurowy. Wkładamy buraczki do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, uważając by nie rozgotować buraków. Mają być al dente- nie do końca ugotowane.

Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego.

Smacznego :)