Wyszukaj

piątek, 13 marca 2015

Mazurek z kremem czekoladowym z pieczonymi gruszkami i orzechami włoskimi




Mazurki kojarzą mi się z przepychem i wielkanocnymi ozdobami. W tym roku jednak chciałam wypróbować przed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu,
smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :)

Składniki:
(na tortownicę ok 22 cm)

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 55 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 90 g mlecznej czekolady
Sos czekoladowy:
  • odrobina mleka
  • 20 g deserowej czekolady

Dekoracja-pieczone gruszki z orzechami:

  • 3 świeże gruszki
  • 10-20 g posiekanych grubo orzechów włoskich
Przygotowanie:

Gruszki:

1.Gruszki umyć, przeciąć na połówki i wydrążyć gniazdka nasienne. 
2. Po obłej zewnętrznej stronie ponacinać gruszkę wzdłuż tworząc wąskie pasy. 
3. Wstawić do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec: na zimny piekarnik, nastawić do 200 stopni i piec do zarumienienia się owoców, około 1h-1-5h
W połowie czasu, obróć gruszki. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i odłóż na bok do momentu kiedy na mazurka położysz krem czekoladowy.

Gruszki po ostudzeniu układać na kremie czekoladowym.

Ciasto:
1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką.
2. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko. 
3. Zagnieć szybko ciasto. 
4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny bądź do zamrażalnika na około 20-30 min.
5. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.

Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni.


Krem czekoladowy:

1.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną.
2. Ciepłą czekoladę wymieszać ze śmietaną 36%.
3. poczekać aż krem się ostudzi
3. Nakładać na przestudzonego mazurka
4. Następnie nakładać przestudzone gruszki.

Sos czekoladowy: 
1. Do małego garnuszka wleć odrobinę mleka
2. dodać czekoladę deserową
3. Na małym ogniu rozpuść czekoladę.
4. Sosem polać wierzch mazurka- ja polałam w miejsce gdzie nie było gruszek a gdzie znajdował się krem czekoladowy.
5. Na sam wierzch posypać posiekane orzechy włoskie

Chłodzenie: 
Mazurka włożyć do zamrażalnika na 40 minut do 1 godziny, by krem stężał. Trzymać mazurka przez noc w lodówce. Najlepszy jest na następny dzień gdy ciasto delikatnie skruszeje, chodź do jedzenia nadaje się już po wyjęciu z zamrażalnika.

Smacznego :)