Wyszukaj

czwartek, 12 lutego 2015

Pączusie orzeszki





Składniki:

ciasto:


  • 200 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła
  •  olej do smażenia


nadzienie:


  • powidła truskawkowe
  • śmietana 36%
  • orzechy włoskie

do przystrojenia:


  • cukier puder
  • advokat- kilka kropel
  • starta skórka z pomarańczy



Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut.
Mąkę mieszać z resztą cukru, solą,
jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm.
Wycinać za pomocą małego kieliszka bądź foremki do ciastek
małe kułeczka.
Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut, aż pączki się zarumienią.

Gdy pączusie ostygną, kroimy je na pół. Na jedną połowę nakładamy łyżeczkę powideł, na drugą łyżeczkę śmietany. Dodajemy ćwiartkę orzecha włoskiego i zamykamy pączka. Przystrajamy cukrem pudrem, kilkoma kroplami advokata i skórką pomarańczową.



Smacznego :)