Wyszukaj

piątek, 20 lutego 2015

Dżem pomidorowy


Dżem z pomidorów jest przepyszny. Poznaliśmy przepis będąc w Hiszpanii. Idealny do pieczywa, słodkich i drożdżowych bułeczek, czy przystawek. Sprawdźcie koniecznie na naszej stronie kategorie-> przystawki, gdzie znajdziecie inspiracje z wykorzystaniem tego smakołyku :)


Składniki:
( na 1 słoiczek około 250-300 g)

  • 1 kg pomidorów
  • około 180-250 g cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • max. pół łyżeczki ekstraktu z wanilii


Przygotowanie:

1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki, usuń nasienia i pokrój w kostkę
2. Pomidory przełóż do garnka, gotuj z niewielką ilością wody aż zmiękną, a woda odparuje, zmiksuj za pomocą blendera uważając by się nie poparzyć.
3. Dodaj cukier, odrobinę cytryny oraz wanilię
4. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz