Wyszukaj

czwartek, 12 lutego 2015

Polędwiczka wieprzowa z gorącymi wiśniami na whisky i makaronem sezamowym z parmezanem i migdałami




Składniki:
(na 2 porcje)


  • 2 steki z polędwicy wieprzowej około 1,5-2 cm grubości
  • 2 szczypty lubczyku
  • 2 szczypty cząbru
  • odrobinka estragonu
  • szczypta soli
  • suszona papryczka chili w dużych kawałkach
  • 2 szczypty pieprz cayenne
  • odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu
sos wiśniowy:
  • szklanka mrożonych wiśni
  • łyżka miodu z aronii
  • 2 łyżki whisky
makaron sezamowy:
  • makaron spaghetti połamany w pół
  • olej sezamowy
  • parmezan
  • płatki migdałów, około 2 garści
dekoracja:
  • 2 plastry pomarańczy
  • garść liści świeżej mięty


    Przygotowanie:

    Mięso posmarować z obu stron przyprawami: solą, pieprzem, pieprzem cayenne, lubczykiem, cząbrem, zaledwie odrobinką estragonu z jednej strony naciąć skrzyżnie i położyć na patelni grillowej. Podlać odrobinką oleju sezamowego. Grillować po obu stronach przewracając co jakiś czas (można użyć zwykłej patelni). Gdy mięso będzie już prawie gotowe posmarować z naciętej strony łyżeczką miodu po każdym kawałku i posypać sporymi kawałkami papryczki chili (do smaku). Obrócić jeszcze miodem ku dołu by smaki się połączyły i miód się zarumienił.

    Sos:
    Na patelni kładziemy wiśnie zalewamy whisky, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu. Gdy wiśnie będą odmrożone ale nadal w całości zestawiamy z palnika.
    Grillujemy w tym samym czasie 2 plastry pomarańczy po obu stronach do momentu aż zmiękną.


    Makaron:
    Gotujemy al dente. Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę oleju sezamowego. Mieszamy dokładnie.

    Mięso nakładamy na talerz skrzyżnym cięciem do góry, kładziemy wiśnie, polewamy sosem, dekorujemy liśćmi mięty.
    Makaron zawijamy w małe gniazdko, posypujemy parmezanem i płatkami migdałowymi, z boku dodajemy grillowany plaster pomarańczy.


    Smacznego :)







    banerek na Walentynki.jpg

    Wpis dodaje do akcji :

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz