Wyszukaj

wtorek, 30 czerwca 2015

Biszkopt z truskawkami/ Strawberry Sponge Cake








Kuchnie Świata: Japonia

Uwielbiany nie tylko przez Japończyków Strawberry Sponge Cake. Jest tortem biszkoptowym z kremem z bitej śmietany i dużą ilością świeżych, pysznych truskawek.

Ciasto:
(na torownicę o średnicy około 22-24 cm)
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 70 g cukru
Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmieany 36% -ubitej na sztywno polecam firmę Piątnica- śmietana w kubeczku z tej firmy jest przeważnie już bardzo gęsta i nie trzeba jej wtedy ubijać
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • około 1kg truskawek- pokrojonych w plasterki- moje po około 1-2 mm grubości- jesli zrobicie cieńsze plasterki potrzebne będzie mniej truskawek

Przygotowanie:

Ciasto:

Kliknij w baner/zdjęcie po przepis:



Przestudzony biszkopt przepołowić na 2 równe okrągłe części; będzie to: góra oraz spód naszego tortu


Krem:

1. Ubić śmietanę
2. Połączyć śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem puderem na gładką masę
3. Układać krem na podzielonym na pół biszkopcie.
4. Na krem układać plasterki truskawek
5. Położyć drugą część biszkoptu.
6. Wierzch i boki posmarować kremem
7. Na boki i wierzch układać truskawki w plasterkach.

Schłodzić w lodówceod  około 20 minut do 1 godziny.

Smacznego :)









Zobacz także:



Bułki słodkie z truskawkami                Sernik truskawkowy bez pieczenia