Wyszukaj

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Różowy makaron z buraczkowym pesto i orzechami włoskimi




Składniki:
(na 3-4 porcje)

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 buraki- średnie bądź duże
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 1/4 szklanki tartego sera
  • sok 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek 1-4 łyżki- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, nie należy wlewać dużej ilości oliwy od razu.
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 36% do dekoracji 

Przygotowanie:

1. Buraki umyć i obrać a następnie gotować do miękkości, przestudzić i zblendować
2. Dodać czosnek, orzechy oraz sok z cytryny nadal blendować
3.Na sam koniec blendowania dodać oliwę z oliwek by uzyskać pożądaną konsystencję pesto.
4. Gotowe pesto mieszamy dokładnie z makaronem ugotowanym al dente (al dente: niedogotowany/ w pół miękki). Makaron zabarwi się na różowy kolor.
5. Makaron przekładamy do miseczek, ozdabiamy orzechami włoskimi i kleksem śmietany.

Smacznego :)