Wyszukaj

środa, 6 maja 2015

Czarny pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami laskowymi





Składniki:
(blacha 12 na 36 cm)

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju słonecznikowego- opcjonalnie można użyć masła  około 100-125 g
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
Beza-pianka:
  • 6 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 4 krople ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny
Dodatki:
  • łyżeczka kakao
  • 100-150 g konfitury w moim przypadku truskawkowej
  • garść grubo posiekanych orzechów laskowych
Dodatkowo potrzebne będą:
  • 2 miseczki
  • miska z wysokimi ściankami
  • mikser
  • forma do ciasta 12 na 36 cm
  • odrobina oliwy do wysmarowania blachy
  • mała garstka tartej bułki do posypania blachy

Przygotowanie:

1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce (opcjonalnie masło siekać nożem z mąką)
2. Dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder.
3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka.
4. Podzielić powstałą kruszonkę na 3 w miarę równe części.
5. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
6. Jedną z części kruszonki zagnieść odrobinę mocniej i wyłożyć/wylepić spód blachy. Jeśli kruszonka jest zbyt krucha dodać odrobinkę oleju, jeśli jest zbyt miękka dodać odrobinę mąki i wsadzić na 30 min do lodówki.
7. Spód posypać równomiernie łyżeczką kakao
8. Na warstwę kakao rozłożyć równomiernie konfiturę
9. Pozostałe dwie części ciasta złączyć razem i dodać kakao. Nie ugniatać a mieszać tak by kakao zabarwiło naszą kruszonkę.
10. Rozłożyć równomiernie 1/2 ciemnej kruszonki na warstwę konfitury, tak by przykryła ją całkowicie.
11. Orzechy posiekać grubo.
12. Orzechy rozłożyć na warstwie kakaowej kruszonki

Beza-pianka:

13. Ubić na sztywno pianę z białek
14. Do piany dodać cukier puder- po łyżce (nie wolno wrzucić całego cukru na raz)
15. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
16. połączyć mikserem na najmniejszych obrotach, nie miksować długo.

17. Gotową pianę położyć na warstwie orzechów, układać szpatułką tzw. chmurki, by ciasto wydawało się wyższe, nie układać piany na płasko, nie wyrównywać wierzchu
18. Na chmurki bezowe posypać pozostałą część kakaowej kruszonki.


Piec: 30-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem studzić w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około 30 min do 1h.

Smacznego :)







Zobacz także:




Przepis bierze udział w akcji:

Wiosenne słodkości!zBLOGowani.pl
                                         Wiosenne Wypieki