Wyszukaj

piątek, 24 kwietnia 2015

Zupa Chicken Soba z owocami Goji i chilli






Kuchnie świata: Azja
wartość kaloryczna: około 280-290 kcal na porcję
czas przygotowania: 30-45 minut plus czas przygotowania bulionu
trudność: łatwa

Owoce Goji: są bogate w żelazo, magnez oraz wapń. Zapobiegają wielu chorobom przewlekłym, ale są najbardziej znane jako owoce ''długowieczności'', są naturalnym produktem przeciw starzeniowym, wprost uwielbianym przez Azjatów, którzy jedzą je bardzo często i nie brakuje tych owoców w ich  codziennej diecie. Krajem pochodzenia ów jagód są Chiny. Nie zapewniają nieśmiertelności- a szkoda :P, ale zapewniają zdrowsze i dłuższe życie ponieważ komórki ludzkie starzeją się wolniej przy ich regularnym spożywaniu. Zawarte w Goji antyoksydanty zapobiegają uszkodzeniu DNA i zmniejszają ryzyko chorób takich jak: cukrzyca, choroby serca, zapalenie stawów, czy nadwaga. Poprawiają również przyswajanie białka, wpływają korzystnie na układ odpornościowy i pomagają oczyścić organizm z toksyn, są też źródłem witaminy A i błonnika, są idealnym przyjacielem kobiet na diecie :)

Makaron typu Soba: Makaron ten przywędrował do Polski z Japonii gdzie znany był już z XVII wieku. Jego podstawowym składnikiem jest mąka gryczana, stąd jego specyficzny szarawy kolor i delikatna orzechowa nuta w smaku, dodatkami do mąki gryczanej jest mąka pszenna, ziemniaczana, bądź ryżowa.
Soba posiada dużo właściwości zdrowotnych, jest ona fantastycznym zamiennikiem szeroko dostępnego u nas makaronu pszennego. Jeśli nie zawiera dodatku mąki pszennej jest bezglutenowa. Jest to makaron bogaty w wysokiej jakości białko, zawiera błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na proces trawienny oraz na poziom cholesterolu we krwi. Daje szybko poczucie sytości po zjedzeniu niewielkiej ilości, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem podczas diet odchudzających. Posiada witaminy B oraz E, magnez, cynk, żelazo, fosfor, miedź oraz potas. W gryce a przez to i w Sobie znajdziemy flawonoidy, które pomagają utrzymać zdrowy i młody wygląd skóry oraz mają działanie przeciwzapalne


Składniki:
(na 2 porcje)

  • 80 g makaronu typu Soba
  • ugotowana pierś z kurczaka, pokroić ją w plastry bądź  małe kawałki 
  • 650-700 ml bulionu z kurczaka/przecedzonego rosołu bez warzyw; podstawowy przepis znajdziesz tutaj:
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała łyżeczka owoców Goji
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 mała suszona bądź świeża papryczka chilli
  • do wyboru: około 20-30 g liści jarmużu, kapusty bądź w ostateczności garść grubo poszatkowanej naci pietruszki
  • opcjonalnie po 2 płatki nori na porcję


Przygotowanie:

Makaron:

1. Gotować makaron przez 4-7 minut, by był ugotowany ale nie rozgotowany
2. Przełożyć makaron do miseczek i dodać olej sezamowy po 1/4 łyżeczki do każdej miseczki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.

Zupa:

1. W rondelku bądź garnuszku podgrzać oliwę, dodać cebule oraz wyciśnięty czosnek. Zeszklić.
2. Gdy cebula się zeszkli, dodać odcedzony z warzyw bulion rosołowy.
3. Dodać liście jarmużu/kapusty/nać pietruszki posiekaną chilli oraz jagody Goji
4. Gotować przez 5-25 minut (w zależności od liści które wybierzemy) aż liście będą miękkie- ale nie rozpadające się
5. Wlać gotową zupę do makaronu
6. Na wierzch położyć zielone liście, kurczaka, przyozdobić papryczkami chilli.

Smacznego :)






Zobacz także:



Chicken Ramen          Rosół alla Pavese                  Rosół po pakistańsku   Zupa-krem Banan-Brokuł