Wyszukaj

czwartek, 16 kwietnia 2015

Dżem ogórkowy


 Dżem ogórkowy na słodko, jest idealnym dodatkiem do kanapek śniadaniowych, bądź dań głównych mięsnych oraz warzywnych.


Składniki:
(na 1 słoiczek około 200-250 ml)

  • 3-4 duże ogórki szklarniowe (bardzo długie, o gładkiej skórce- długością podobne do cukini)
  • 1,5 do 2 szklanek cukru 
  • sok z całej cytryny
  • półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego
  • poszatkowane świeże listki mięty z kilku gałązek



Przygotowanie:

1. Górki umyć dokładnie. Nie obierać ze skórki
2. Zetrzeć ogórki w całości na tarce z dużymi oczkami
3. W małym rondelku, bądź garnuszku podgrzewać ogórki aż zmiękną, następnie dodać cukier (nie dawać całego cukru na raz; ja wsypałam połowę i w miarę podgrzewania dodałam resztę). Mieszać od czasu do czasu
4. Dodać sok z cytryny, kwasek cytrynowy oraz miętę.
5. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu.

Smacznego :)

Polecam na śniadanko: Chleb żytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego  i dżemem ogórkowym (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero po zmieszaniu jak sugeruje producent mleczko powraca do swojej normalnej mlecznej, płynnej formy- ja osobiście mieszam tylko trochę kremu, resztę zawsze biorę na kanapki do śniadanka) Pyszności! 







Zobacz także:


Domowy Wyrób

                                 Dżem pomidorowy na slodko