Wyszukaj

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sos pietruszkowy z brązowym ryżem




Składniki:
(na 2-4 porcje)

  • pęczek świeżej pietruszki- drobno poszatkowanej plus odrobina w listkach do przystrojenia
  • pęczek szczypiorku-poszatkowany
  • pieprz cayenne- szczypta
  • sól-szczypta
  • 200-250 ml śmietany kremówki
  • oliwa z oliwek- ja użyłam oliwy z liściem laurowym i czerwonym pieprzem
  • 3 pomidory- pokrojony w kosteczkę
  • 2 torebki brązowego ryżu - ja wybrałam naturalny brązowy ryż, ma on delikatny beżowy odcień
  • 2 ząbki czosnku- pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki piwa
  • tarty ser bądź parmezan do posypania gotowego dania
Przygotowanie:

1. Czosnek, natkę pietruszki, szczypiorek, podsmażyć na oliwie, do momentu aż czosnek się zarumieni
2. Dodać na chwilkę pomidorki by się podpiekły, ale nie puściły sok, dodajemy przyprawy oraz piwo i gotujemy tak około 2-3 minuty
3. Zdjąć patelnię z gazu i dodać śmietanę
4. Postawić na gaz na kilka sekund energicznie mieszając by smaki się połączyły.

Podawać z brązowym ryżem, przyozdabiamy natką pietruszki, posypać odrobiną pieprzu cayenne i tartym serem bądź parmezanem.

Smacznego :)