Wyszukaj

piątek, 24 kwietnia 2015

Maliny zapiekane pod koglem-moglem



Składniki:
(na 2 porcje)

  • 200-250 g świeżych malin
  • 4 duże żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 kropelki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. Maliny umyć, osuszyć i włożyć do kokilek
2. żółtka ubić z cukrem na puszystą, jednolitą, gęstą, gładką masę
3. Gotowym koglem-moglem zalać maliny w kokilkach

Piec: W temperaturze 180 stopni do momentu ścięcia się kogla - mogla na wierzchu; może to potrwać od 5 minut do 10 max. 15 minut. Wierzchnia część ma się zarumienić i ściąć zaś środek ma pozostać płynny.

Podawać na ciepło, można dla dekoracji polać całość płynnym miodem i oprószyć cukrem pudrem bądź rozpuszczoną w kąpieli wodnej deserową czekoladą.

Smacznego :)



Zobacz także:


    Jabłko duszone w malinach          Banan z chilli      Ptysie z kremem z białek    Ptysie ze śliwkami