Wyszukaj

sobota, 25 kwietnia 2015

Sernik czekoladowy z serka mascarpone z mrożonymi malinami




Składniki:
(tortownica o średnicy 22-26 cm)

Spód:

  • 140 g herbatników
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 4-5 łyżek czerwonego wina pół wytrawnego
  • 4 jajka
  • 80-100 g cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g gorzkiej czekolady, najlepiej z dużą zawartością kakao; u mnie 78% kakao
  • 150 ml śmietany 36%
Dekoracja:
  • 150-200 g  mrożonych malin
Dodatkowo potrzebne będą:
  • mikser
  • garnuszek/rondelek
  • misa o wysokich ściankach
  • szpatułka/łyżka
Przygotowanie:

Spód:

1. Ciasteczka rozkruszyć na drobno w dłoniach, część ma być rozkruszona na drobny piasek a część ma być większymi kawałeczkami.
2. Dodać miękkie masło i całość dokładnie wymieszać/zagnieść
3. Gotową masę przełożyć do tortownicy i delikatnie ugnieść.

Piec: 7-10 min w temperaturze 180 stopni

Masa serowa:

1. W misie połączyć serek mascarpone, mąkę, cukier, jajka, wino.
2. Ubijać składniki mikserem do otrzymania gładkiej masy.
3.  W małym rondelku podgrzać śmietanę oraz rozdrobnioną czekoladę (nie gotować). Gdy czekolada w całości połączy się ze śmietanką podgrzewać jeszcze 3-4 minuty i przelać jeszcze ciepłą do masy serowej.
4. Ubijać mikserem do połączenia się mas.
5. Gotową masę wyłożyć za podpieczony spód.

Piec: 45-65 min w temperaturze 160 stopni. Studzić przy uchylonym piekarniku.

Chłodzenie: Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc bądź około 12 godzin

Dekorować mrożonymi malinami, podawać schłodzony.

Smacznego :)






Zobacz także:
















Wpis bierze udział w akcjach:

fabryka sernikaWiosenne słodkości!Fabryka sernika