Wyszukaj

czwartek, 30 kwietnia 2015

Lasagne Bolognese z sosem beszamelowym



Kuchnie świata: Italia

Kocham Italię i tęsknie za nią bardzo. Tęsknota ta nasila się gdy jest coraz bliżej wakacji. Kocham tamtejszy temperament ludzi, atmosferę panującą dosłownie... wszędzie! Małe włoskie kawiarnie i restauracje gdzie można zjeść pyszną pastę oraz świeże owoce morza i popić je naturalnie wspaniałą włoską kawą bądź winem. Uwielbiam: stare budynki i parkingi dla skuterów, na które jest tam ogromna moda, tycie samochodziki, które wcisną się nawet w te małe wąskie alejki pomiędzy charakternymi budowlami, piękne kolorowe drzwi i cudnie zwieńczone okiennice na starówkach, małe oraz duże dzieła sztuki, no i gelato nad wodą jedzone w pełnym słońcu. 
Ale na samym początku była Lasagne Bolognese.


Składniki:
(na 4-5 porcji)

  • 8-10 płatków lasagne- w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego bądź brytfanny
  • 200-250 g tartego parmezanu- opcjonalnie tyleż samo sera żółtego startego np. gouda. (Z racji tego że miałam braki zaopatrzeniowe tym razem użyłam sera typu gouda 150 g i 50 g parmezanu)
Sos Bolognese:
  • 500 g mięsa mielonego: wieprzowo -wołowego opcjonalnie indyczego. Uważajcie na etykietki na mięsie już zmielonym, upewnijcie się, że jest tam duży procent mięsa. Niestety często zdarza się, iż na etykiecie producenci piszą, że samego mięsa w opakowaniu jest zaledwie około 37%. Najlepiej kupić mięso i zmielić je samemu. Bądź poprosić o zmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia.
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • łyżka masła
  • 1 cebula
Sos Beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • szczypta ziela angielskiego
  •  3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
Dekoracja:
  • liście świeżej bazylii
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół

Przygotowanie:

Makaron:

1. Gotować około 2 minuty z małą ilością soli, po czym wyjąć z wody odcedzić, porozdzielać i od razu układać w naczyniu żaroodpornym. Resztę makaronu rozłożyć płasko by płaty ni dotykały się wzajemnie.

Mięso i sos Bolognese:

1. Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę, gdy ta się zarumieni dodać mięso.
2. Dodać sól i pieprz
3. Gdy mięso się odrobinę zarumieni dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
4. Gdy pomidorki zmiękną dodajemy przecier pomidorowy oraz wino.
5. Dusimy przez około 20 minut aż sos zgęstnieje a smaki się połączą.


Sos Beszamelowy:

1. Mleko zagotować z listkami laurowymi, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu.
2. Odstawić mleko z ognia i ostudzić.
3. Na drugiej patelni bądź w garnuszku rozpuścić masło i dodać mąkę, cały czas mieszać aż produkty się połączą. Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia.
4. Dolać do mąki z masłem mleko, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje.

Układanie warstw:

1. Do natłuszczonej oliwą brytfanny wkładać na przemian:
2. Płaty makaronu lasagne, mięso z sosem Bolognese, następnie sos beszamelowy i starty parmezan bądź opcjonalnie inny ser żółty i znów płat makaronu lasagne...
3. Czynność tę powtarzamy aż do wyczerpania składników.
4. Ostatnimi warstwami powinien być sos beszamelowy a następnie ser, na wierzch ułożyć rozpołowione pomidorki koktajlowe

Piec: 25 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Podawać na ciepło przyozdobioną świeżą bazylią

Smacznego :)




Zobacz także: