Wyszukaj

środa, 8 kwietnia 2015

Hummus



Kuchnie świata: Liban


Składniki:

  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy
  • 70-80 ml przegotowanej wody
  • sól


Przygotowanie:
1. Ziarna sezamu uprażyć
2. Ostudzony sezam zemleć w blenderze razem z oliwą z oliwek.
3. Do powstałej masy (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny)
4. Nadal miksując przy pomocy blendera dodać ciecierzycę, wodę oraz sól

Podawać jako dodatek po paluszków włoskich, nachos, krakersów i innych przystawek. Jest doskonałym dodatkiem także do dań mięsnych czy wegetariańskich.

Smacznego :)