Wyszukaj

czwartek, 30 kwietnia 2015

Cannelloni z bakłażanem i pomidorami w sosie beszamelowym


Kuchnie świata: Italia

Cannelloni, czyli grube rurki makaronowe, faszerowane w tej odsłonie bakłażanem z pomidorami, przykryte kołderką serowo-beszamelową. 


Składniki:
(na 2-3 porcje)

  • 8-9 rurek Cannelloni
  • 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
  • pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • łyżka masła
  • łyżka wódki
  • ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera.
Sos beszamelowy:
  • 25 g masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szklanka mleka
Do dekoracji opcjonalnie:
  • posiekany szczypiorek lub liście świeżej bazylii
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

1. Na patelni rozpuścić masło, dodać bakłażana. Smażyć aż bakłażan się zarumieni
2. Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz.
3. Smażyć aż pomidorki zmiękną
4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę
5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu.
6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem.
7. Ułożyć Cannelloni do uprzednio wysmarowanej oliwą blachy, bądź naczynia żaroodpornego
8. Polać sosem beszamelowym.

Sos Beszamelowy:

1. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać dokładnie i podgrzewać tak około 2 minuty, uważając by mąka się nie zarumieniła.
2. Dodać zimne mleko oraz gałkę muszkatołową, cały czas mieszając do momentu całkowitego połączenia się mąki z mlekiem.
3. Gotowy sos nakładać na Cannelloni.

Piec: 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie dodać ser i piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.

Smacznego :)



Zobacz także: