Wyszukaj

wtorek, 21 kwietnia 2015

Krokiety z bakaliami




Jest to słodziutki deser mleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3

Składniki:
(na 2 porcje)

Masa bakaliowa:

  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 50 ml mleka
  • 80-100 g cukru
  • laska cynamonu
  • 2 garście orzechów laskowych-posiekanych
  • garść śliwek suszonych pokrojonych na małe kawałki
  • 1 łyżeczka masła
Ciasto:
Jak na naleśniki podstawowe:
  • mąka pszenna pół szklanki
  • woda pół szklanki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Polewa:
  • 3 łyżki kajmaku/masy krówkowej z puszki
  • 2 łyżeczki kefiru 
Dodatkowo
  • Łyżeczka masła, bądź odrobina oliwy do smażenia naleśników i podsmażania krokietów na złoto.-jeśli używacie zwykłej patelni. Ja używam patelni grillowej, na której wykonuje te czynności bez tłuszczu

Przygotowanie:

1. Mleko skondensowane i mleko podgrzewać na małym ogniu razem z laską cynamonu około 20-30 minut.
2. Dodać cukier i masło. orzechy i śliwki i mieszać aż cukier i masło się rozpuszczą
3. Podgrzewać na małym ogniu masę od 30-60 minut mieszając często by masa nie przywarła do garnuszka.
4. Masa bardzo zgęstnieje i zrobi się karmelowa z koloru.
5. Odstawić masę z ognia przełożyć do naczynia w którym ostygnie, masa jeszcze bardziej zgęstnieje.

Ciasto.
1. Mieszać ze sobą wszystkie składniki i smażyć z obu stron jak naleśniki
2. W gotowe naleśniki wkładać masę bakaliową
3. Zawijać naleśnika w krokiet i kłaść na patelni, Podpiec krokiety po kilka-kilkanaście minut z jednej strony następnie przekręcić i to samo zrobić z drugiej strony, można przykryć na chwilę pokrywką, chodzi o to by masa w środku znów stała się bardziej płynna i ciepła, na wierzch krokieta stał się złocisty i chrupiący.

Polewa:
1. Włożyć kajmak do filiżanki bądź małej miseczki,
2. Nalać gorącą wodę do garnuszka i postawić w niej filiżankę z kajmakiem
3. Mieszać kajmak i czekamy około 5 minut aż kajmak rozluźni swą konsystencję.
4. Dodać kefir i wymieszać.
5 Polać gotowe krokiety i dekorować orzechami laskowymi.

Podajemy na ciepło:) Zachęcam do podawanie deseru z dodatkami. Moja ulubiona wersja to dodatek lodów waniliowych i dla uwielbiających wina: Krokiet smakuje fantastycznie z lampką białego wina musującego Prosecco, bądź lampką białej Undurragi.

Smacznego :)








Wiosenne słodkości!


Zobacz także:



Lava cake            Jabłka duszone w malinach              Banany z chilli                Batoniki Daim