Wyszukaj

wtorek, 21 kwietnia 2015

Placuszki buraczkowe z mlekiem kokosowym i dżemem ogórkowym






Składniki:
(na 4-6 porcji)

Ciasto:

  • 3 duże buraki ugotowane na miękko
  • 1 do 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta curry
  • szczypta garam masala
  • 1 łyżka soku z cytryny
Farsz:

  • Papryczki jalapeno
  • kiełki fasoli mung
  • proscutto- 1 plasterek na porcję


Dekoracja:
  • 10 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki dżemu ogórkowego: przepis znajdziecie poniżej:

                                                              dżem ogórkowy
  • kiełki fasoli mung
  • szczypta garam masala

Przygotowanie:

1. Miękkie buraki zblendować,
2. Dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek
4. Na patelni położyć papryczki plasterek szynki i kiełki,
5. Następnie polać ciasto buraczkowe
3. Smażyć na patelni grillowej, z obu stron (bądź na zwykłej patelni na odrobinie oleju) na małym ogniu do momentu aż placuszek będzie sztywny i zarumieniony,

Podawać polane mlekiem kokosowym, z odrobiną kiełków, dżemu ogórkowego, posypane garam masala.

Smacznego :)