Wyszukaj

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Truskawki zapiekane pod koglem-moglem





Składniki:
(na 2 porcje)

  • 200-250 g świeżych truskawek
  • 4 duże żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 kropelki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić w plasterki i włożyć do kokilek



2. żółtka ubić z cukrem na puszystą, jednolitą, gęstą, gładką masę
3. Gotowym koglem-moglem zalać maliny w kokilkach




Piec: W temperaturze 180 stopni do momentu ścięcia się kogla - mogla na wierzchu; może to potrwać od 5 minut do 10 max. 15 minut. Wierzchnia część ma się zarumienić i ściąć zaś środek ma pozostać płynny.



Podawać na ciepło, można dla dekoracji  posypać wierzch starta czekoladą deserową, ozdabiać gałązką mięty

Smacznego :)






Zobacz także:


Przepis bierze udział w akcji:

http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-slodkosci