Wyszukaj

czwartek, 23 kwietnia 2015

Kawowa bomba





Składniki:
(na 1 porcję)

Na sernikowy spód
  • 50 g serka typu philadelphia
  • 1 łyżeczka żelatyny na 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Mus kawowy:
  • 125 g  serka typu philadelphia
  • 20 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki kawy świeżo zaparzonej (najlepiej świeżo mielonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny na 2 łyżki wody
Nadzienie:
  • 4 łyżeczki kajmaku- masy krówkowej z puszki
Dekoracja:
  • 3 małe kosteczki melona
  • 3 ziarenka kawy
Dodatkowo potrzebne będą:
  • filiżanka- która posłuży za foremkę
  • wykałaczka- do pomocy przy wyjmowaniu serniczka
  • garnuszek/miska z gorącą wodą- do pomocy przy wyjmowaniu serniczka
  • łyżeczka- do nakładania nadzienia
  • kubek/szklanka do mieszania żelatyny
  • mała miseczka do mieszania składników
  • mikser
  • misa z wysokimi ściankami

Przygotowanie:

Mus kawowy :

1. W misie o wysokich ściankach ubić mikserem śmietanę 36% dodać cukier puder i serek
2. Dodać kakao, kawę i dokładnie wymieszać
3. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody i odstawić do napęcznienia na 10-15 minut
4. Gdy żelatyna napęcznieje dodać do niej pozostałą łyżkę wrzącej wody- żelatyna się rozpuści
5. Rozpuszczoną żelatynę przelać do masy kawowej, wymieszać dokładnie
6. Masę przełożyć do filiżanki na środek za pomocą małej łyżeczki położyć kajmak i pozwolić mu się zatopić w musie kawowym, wstawić do zamrażalnika na około 20-30 minut

Masa sernikowa:

1. W małej miseczce wymieszać ser z cukrem pudrem.
2. Żelatynę zalać 1 łyżeczką wody i odstawić na 10-15 min by napęczniała.
3. Po tym czasie dolać 1 łyżeczkę wrzątku i wymieszać dokładnie by żelatyna się rozpuściła
3. Dodać rozpuszczoną żelatynę do masy serowej. Dokładnie wymieszać po czym położyć na mus czekoladowy.
4. Wstawić do zamrażalnika na 15-45 minut,

Wyjmowanie z filiżanki.

1. Do garnuszka/miseczki włożyć filiżankę z deserem.
2. Wlać do garnuszka wrzątek do wysokości naszego deseru, uważając by się nie poparzyć, oraz by woda nie dostała się do deseru.
3. Za pomocą wykałaczki obruszyć delikatnie ścianki deseru
4. Trzymać zaledwie kilka chwil do minuty
5. Wyjąć ostrożnie filiżankę z wody
6. Na wierzch położyć mały talerzyk i przekręcić do dołem do góry, delikatnie uderzyć dno filiżanki łyżeczką. Nasz deser powinien bez problemu wyjść z foremki/filiżanki

Chłodzenie: Wstawić jeszcze na około 10-15 min do zamrażalnika. Przetrzymywać w lodówce przed podaniem

Dekorować: kosteczkami mango i ziarnami kawy.

Smacznego :)





Zobacz także:



Wiosenne słodkości!