Wyszukaj

piątek, 3 kwietnia 2015

Limonkowe ciasteczka: króliczki wielkanocne





Składniki: 
  • 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
  • 50 g szklanki cukru
  • 1 jajko
  •  3 łyżki soku z  limonki
  • odrobina startej skórki z limonki
Dekoracja:
  • lukier zielony
  • zielony cukier- cukier plus 2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu
  • niebieski cukier- cukier plus 2 krople niebieskiego barwnika spożywczego w żelu
  • opcjonalnie różowy bądź czerwony cukier- cukier plus 2 krople czerwonego barwnika spożywczego w żelu

Potrzebne będą:
  • 2 duże miski
  • wałek
  • foremki do wykrawania o kształcie króliczka 
  • papier do pieczenia



Przygotowanie:

1. W pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną,
2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier.
3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła
4. Dodać jajko  oraz sok i skórkę z limonki
5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto
6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm.
8. Wykrawać ciasteczka foremką o kształcie króliczka
9. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec: 6-9 minut w temperaturze 190 stopni

Dekorować ciasteczka po ich ostudzeniu.

Nakładać ciepły lukier na ciasteczka następnie po równym rozprowadzeniu nadal mokry lukier posypać kolorowym cukrem.

Smacznego :)





Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V